Saturday, February 4, 2012

Resepi Pavlova

Kepada yang mintak resepi pavlova tu,ambe nok mintak maaf ler sebab lambat bagi..Inilah akibat menangguh..Bagi aku,pavlova ni sedap..makan sampai pejam-pejam mata..rasa dia complete ada manis,masam dan lemak-lemak sket..haruslah sentiasa ingat menda yang lemak itu menggemukkan..tapi sedap..heee~~ da nak wat macam mana kan?texture luar pavlova ni crispy and kat dalam dia macam marshmallow..so ni resepi dia..

Tempoh Memasak: lebey kurang 1 jam, 15 minit

Bebahan:
4 biji telur yang besar,amik putih telur sahaja
Telur perlu dalam room temperature...why?Putih telur pada suhu bilik lagi mudah kita nak pukul dia supaya senang nak hasilkan foam berbanding dengan telur yang sejuk.Pastikan tidak ada setitik pon telur kuning yang bercampur.Kalau tak memang tak jadi

1 cawan gula castor
1 sudu teh cuka
1/2 sudu besar of tepung jagung
1/2 sudu teh vanila esen


Buah-buahan segar macam strawberi,rasberi,blueberi

cara-cara

Preparation:


Panaskan oven (140C).

Pukul telur sampai dia form soft peaks




Sambil pukul dengan mixer tuh,masukkan gula sikit-sikit.Lepas tuh korang akan dapat glossy stiff peaks plak




lepas tu,stop guna mixer..masukkan tepung jagung dengan cuka..guna spatula,korang fold adunan tu..lipat-lipat.Kemudian,letak plak esen vanila.Fold lagi..tujuan fold adalah untuk membuang gelembung udara

Letak adunan atas kertas yang guna untuk bakar kek tuh..buat bentuk macam kek..



Letak dalam oven,dan bakar sehingga very pale, pinkish egg shell color.

Bila da siap,off kan oven dan biarkan pintu oven terbuka sedikit.Biarkan pavlova menyejuk kat dalam tu.Nanti dia akan crack




Penyedian krim

1 cawan whipping cream
1/2 sudu teh esen vanila

Pukul sahaja semua bahan sampai stiff

Letak di atas pavlova korang tadi dan hias guna buah buahan




SIAP!







Hasil tangkapan dari jurugambar amatur

enjoy!

No comments:

Post a Comment