Monday, February 6, 2012

Langkawi





Gosok mata banyak-banyak kali...gosok lagi...wahhhhh!!!!macam tak percaya je,selepas 24 tahun aku hidup akhirnya jejak jugak aku kat langkawi...tapi yang tak best batery handphone low,sempat amik gambar ni je..wuwuwuwuwu!!Next time maybe..sumpah ramai gila orang..ayah aku cakap time LIMA pon tak ramai macam ni..sesak weh!tapi pelik takda plak aku nak rasa rimas-rimas orang ramai ni..kalau tak mesti da migrain rimas macam ni..tiket pergi sorang pergi balik lam rm50 la jugak..kami pergi balik hari,pergi pukul 10.45 balik pukul 7..Sampai-sampai je kat jeti Langkawi, i see lots of chocolate!perfume!kenny rogers!baskin robin!starbuck! and MCDONALD WEHHHHHHHHHHH!!!!wahhh!!!not bad la langkawi..aku datang ngan mak ayah aku je..kiterog tahan teksi pergi Kuah..RM6 kena..benti kat Hj ismail group..first time aku tengok mak ayah aku macam budak-budak..super excited gila tengok pinggan mangkuk periuk sudu segala mak nenek tu..masuk-masuk Hj ismail group punye kedai trus aku lost dieorang...ayah aku pergi tengok kain pelikat mak aku sibuk cari periuk and aku tiba-tiba berdiri tercengang dekat depan cashier..krik krik krik..terasa diri bagai cengkerik..hwaaa!!!dieorg da tak sayang anak ke????aku ada nampak bunch of people sebelah kiri aku..apa yang dieorang kerumun tuh???COKLAT WEH!!!!BANYAK!!!MURAH!!!!aku hape lagi!!!hamik bakul!!!WAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!ikot hati mahu letak banyak lagi..tapi kan aku kena diet..kikikikiki!!!Settle shopping kiteroeg lepak kenny rogers..laparrrrrrr...ayam quarter time tu nampak macam kaki ayam je..tak cukuppppp!!!!after makan aku pergi kedai perfume..memang da lama aku nak perfume nih..Burberry Brit!!its smell soft and nice!bagi aku lah..kalau korang aku tak tahu la plak..depend on your taste la jugak..






Sebelum tunggu pukul 7 lelepak kat starbuck..lepas tu tiba-tiba menyesal beli perfume sebab hajat sebenarnye nak cari handbag..huuuu~gasak la..orang da belanja kan?kan?kan?

Ni lah hasil balik dari Langkawi..ni baru bahagian aku..ayah aku pon sibuk nak masuk kain pelikat dia dengan periuk..aku tak bagi sebab tak masuk cerita!!!mahahahahahha!!!



Anyway , aku nak ucapkan selamat hari jadi dekat ayah aku..thanx bagi hadiah!!!

Saturday, February 4, 2012

Resepi Pavlova

Kepada yang mintak resepi pavlova tu,ambe nok mintak maaf ler sebab lambat bagi..Inilah akibat menangguh..Bagi aku,pavlova ni sedap..makan sampai pejam-pejam mata..rasa dia complete ada manis,masam dan lemak-lemak sket..haruslah sentiasa ingat menda yang lemak itu menggemukkan..tapi sedap..heee~~ da nak wat macam mana kan?texture luar pavlova ni crispy and kat dalam dia macam marshmallow..so ni resepi dia..

Tempoh Memasak: lebey kurang 1 jam, 15 minit

Bebahan:
4 biji telur yang besar,amik putih telur sahaja
Telur perlu dalam room temperature...why?Putih telur pada suhu bilik lagi mudah kita nak pukul dia supaya senang nak hasilkan foam berbanding dengan telur yang sejuk.Pastikan tidak ada setitik pon telur kuning yang bercampur.Kalau tak memang tak jadi

1 cawan gula castor
1 sudu teh cuka
1/2 sudu besar of tepung jagung
1/2 sudu teh vanila esen


Buah-buahan segar macam strawberi,rasberi,blueberi

cara-cara

Preparation:


Panaskan oven (140C).

Pukul telur sampai dia form soft peaks




Sambil pukul dengan mixer tuh,masukkan gula sikit-sikit.Lepas tuh korang akan dapat glossy stiff peaks plak




lepas tu,stop guna mixer..masukkan tepung jagung dengan cuka..guna spatula,korang fold adunan tu..lipat-lipat.Kemudian,letak plak esen vanila.Fold lagi..tujuan fold adalah untuk membuang gelembung udara

Letak adunan atas kertas yang guna untuk bakar kek tuh..buat bentuk macam kek..



Letak dalam oven,dan bakar sehingga very pale, pinkish egg shell color.

Bila da siap,off kan oven dan biarkan pintu oven terbuka sedikit.Biarkan pavlova menyejuk kat dalam tu.Nanti dia akan crack




Penyedian krim

1 cawan whipping cream
1/2 sudu teh esen vanila

Pukul sahaja semua bahan sampai stiff

Letak di atas pavlova korang tadi dan hias guna buah buahan




SIAP!







Hasil tangkapan dari jurugambar amatur

enjoy!

Cara Mengenal Kulit Babi

Tadi pergi jalan-jalan kat juru,Autocity,penang.Tengok-tengok kasut pastu rasa nak belek-belek dalam kasut..fuh!terkejut!tengok-tengok kulit babi..Lepas ni kalo nak beli barang kat juru memang nak kena perhati kaw-kaw la..

Macam mana nak tau barang tuh diperbuat dari kulit babi?





Perhatikan tiga titik,kalau ada,kulit babi lah tuh..macam kat gambar atas ni ha

Kalau da terpegang,nak buat macam mana???Ni penjelasan dari ustaz azhar

Subway

Subway..what animal is subway??makanan la weh!aku suka sebab dia cam healthy takda goreng-goreng..Plus,boleh create apa yang kita nak..aku bawak kanak-kanak pergi makan subway tadi (mira,dayang,zyra,yana)..



Hari aku beli seafood and crab..extra olive,sos olive oil,mustard,sweet onion and ranch..memang perot full gila tadi makan..harga?7.50..no tax..nice!



selekeh gila!hahaha!!tamak sebab suma pon nak letak...

Pastu pergila guardian,yang nice nye aku jumpa menda alah ni




sebab aku cam payah nak tido je malam,tapiiiii...aku risau kalau makan ni ada side effect,contohnye menaikkan selera makan..eeee!simpang!!!