Friday, January 28, 2011

Resepi Swiss Meringue Buttercream

1/4 cawan gula kastor
1 biji besar telur (amik putih telur je)
6 sudu besar butter, dilembutkan
1/4 sudu kecik esen vanilla (lagi bagus kalau guna clear vanilla sbb icing akan jadi
putih melepak!)

Cara-Cara:
1)Amik satu bekas besi,campurkan putih telur dan gula.Untuk mencairkan gula,kita guna kaedah double boil.Korang didihkan air lam periuk,pas tu,letak je bekas besi yang ada campuran putih telur+gula tadi atas tu.Guna api yang kecik.Kacau campuran guna yang pengacau telur tu.Aku miskin jek,so aku guna garfu..kaco-kaco sampai gula tu da larut.korang rasa guna jari korang.agak-agak da takde rasa biji-biji gula kat jari,maknenya tu da ok!

2)Lepas tu,angkat periuk besi yang ada campuran gula+putih telur tu.Kaco guna mixer.



Macam ni la rupa dia pas double oil

Korang putar guna mixer samapai volume dia jadi 3 kali ganda dari ini



ini dua kali ganda volume

3) Campurkan Butter dan esen vanilla.Putar sampai adunan jadi kental




Lebih kurang macam ni la

Kemudian Korang akan dapat hasil macam ni..Tadaaa!!!







Bagi aku swiss meringue butter cream sedap sebab aku rasa buttercream tu manis sangat.
Thats all from me! XOXO



Pengkritik Tetap cupcake aku- My Mom

1 comment:

  1. woi klu double boil putih telur dgn gula tu, tak masak ke putih telur tu? takleh ke klu campur putih telur tu kemudian, boil the sugar first?

    ReplyDelete