Monday, December 5, 2011

Bentuk Lipstik dan Personaliti

Selama ni, aku main pakai je lipstik,aku tak tau pulak lipstik yang kita dah guna boleh tunjukkan personaliti kita macam mana.Seram gila!haha!cepat weh!pergi bukak lipstik tengok!






Wednesday, March 2, 2011

Battle Of The Band



Battle of the band datang lagi!!!!!yeay!!!!kepada sesiapa yang merasakan dirinya mempunyai bakat terpedam,ayuh tunjukkan bakat anda!!!!Anda pandai bermain alat muzik?anda pandai menyanyi?jangan lepaskan peluang ini kerana hadiah sangat berbaloi!!!

Ini adalah antara gambar-gambar di sekitar Battle Of the Band tahun lepas,artis jemputan tahun lepas ialah Bittersweet..Tahun ini pon akan ada artis jemputan

Bittersweet ----------->











Para penonton on that night!


Antara Band yang bertanding:










Pengacara Majlis mlm tu..Mr.Mohan!!!!



Para Hakim yang arif lagi bijaksana





aku pon tompang men jgk..kikikikiki!!



So, kepada sesiapa yang berminat,boleh la menghubungi (ARIFF - 019 4311217)@ (SYUKRI - 013 4134984)..BERTEMPAT DI USM KAMPUS KEJURUTERAAN. PENGINAPAN DISEDIAKAN.ARTIS UNDANGAN DIJEMPUT. TERBUKA KEPADA STUDENT SAHAJA.(12 MAC 2011 PERINGKAT SARINGAN).(19 MAC 2011 FINAL) CEPAT DAFTAR SEKARANG.TERHAD KEPADA 20 BANDS SAHAJA
That's all from me XOXO!

Tuesday, February 1, 2011

Red Velvet With Cream Cheese Topping




Untuk Memenuhi permintaan Amni...Ini resepi untuk ko and untuk sape-sape yang nak try buat kek nih.

Bahan-Bahan Kek

1/2 cawan Butter/marjerin (aku guna marjerin jek!)
2 biji telur (jangan kedekut!guna telur besar ok?)
1 Cawan Buttermilk (Cara buat:1 cawan susu+1 sudu besar cuka,biarkan 15 minit)
2 cawan tepung
1 sudu kecik garam
1 sudu besar cuka
1 cawan gula
1 sudu kecik esen vanila
2 sudu besar perwarna merah(jangan guna sirap!)
1/3 cawan serbuk coklat
1 sudu kecik bicarbonate soda

Cara-cara

1)Pukul marjerin+gula
2)Masukkan telur dan sambung pukul
3)Masukkan esen vanilla dan pukul lagi
4)Dalam bekas yang asing,campurkan serbuk coklat@serbuk koko,tepung dan garam.Kacau
sehingga sebati
5)Campurkan pewarna merah kedalam buttermilk
6)Masukkan campuran serbuk koko+tepung+ garam tadi(masuk skit je),kemudian pukul,
7)Masukkan skit campuran buttermilk yang da bercampur dengan pewarna
8)Ulang no 7 dan 8 sampai campuran habis
9)Bancuh bicarbonate soda+cuka (jangan terkejut pulak,nanti akan berasap skit!)
10)Masukkan dalam adunan tadi
11)Tuang adunan kedalam acuan kek yang telah di sapu dengan marjerin(senang nak
keluarkan kek nanti)

Cream Cheese Topping

Bahan-Bahan

1/2 cawan marjerin/butter
250 g cream cheese
1 cawan gula aising
1 sudu kecik esen vanilla

Cara-cara

1)Pukul Butter/marjerin dengan cream cheese sehingga lembut berkrim
2)Masukkan esen vanilla dan pukul
3)Masukkan gula aising dan pukul
4)Siap!sapu je atas kek(Pastikan kek sejuk dulu!)

That's All!!Selamat Mencuba!!! XOXO

Friday, January 28, 2011

Resepi Swiss Meringue Buttercream

1/4 cawan gula kastor
1 biji besar telur (amik putih telur je)
6 sudu besar butter, dilembutkan
1/4 sudu kecik esen vanilla (lagi bagus kalau guna clear vanilla sbb icing akan jadi
putih melepak!)

Cara-Cara:
1)Amik satu bekas besi,campurkan putih telur dan gula.Untuk mencairkan gula,kita guna kaedah double boil.Korang didihkan air lam periuk,pas tu,letak je bekas besi yang ada campuran putih telur+gula tadi atas tu.Guna api yang kecik.Kacau campuran guna yang pengacau telur tu.Aku miskin jek,so aku guna garfu..kaco-kaco sampai gula tu da larut.korang rasa guna jari korang.agak-agak da takde rasa biji-biji gula kat jari,maknenya tu da ok!

2)Lepas tu,angkat periuk besi yang ada campuran gula+putih telur tu.Kaco guna mixer.



Macam ni la rupa dia pas double oil

Korang putar guna mixer samapai volume dia jadi 3 kali ganda dari ini



ini dua kali ganda volume

3) Campurkan Butter dan esen vanilla.Putar sampai adunan jadi kental




Lebih kurang macam ni la

Kemudian Korang akan dapat hasil macam ni..Tadaaa!!!







Bagi aku swiss meringue butter cream sedap sebab aku rasa buttercream tu manis sangat.
Thats all from me! XOXO



Pengkritik Tetap cupcake aku- My Mom

Sunday, January 23, 2011

Pergi klinik kena tau nama dekan?



Hye!aku tak nak tulis banyak-banyak.Tapi sampai skang aku blur!kenapa doktor tuh tanye sape nama dekan???ape kena mengena sakit ngan nama dekan???sebut nama dekan tiga kali sehari leh sembuh ka???kenapa??kenapa?????

Sunday, January 2, 2011

Jalan-Jalan kenduri Kawen

Hye!first skali nak mintak maaf sebab blog da macam umah tak siap.Akan disiapkan secepat mungkin ok?sabau eh.Kelmarin pergi kenduri kawen kakak kawan aku mashimaro(comel tak nama dia?cakap comel cepat!).Nama tempat tuh Setia Pearl Island.Ballroom die sangat cantik!pelamin pon cantik!pengantin pon cantik+segak!makanan pon cantik!lagi sekali makanan pon cantik!cantik-cantik makanan!Sampai-sampai terus snap gambar






yang kat tepi aku ni lah mashimaro,baju kaler pinktuh mashimaro,comel kan?hehe!(aku suka gila bulu mata palsu ang ok?nanti ajar aku pakai!)



aku tak sempat nak amik gambar makanan sebab lapar gila kot!yang ni je sempat aku ambik,gambar pulut manis(btol ke?tak kira ah ape tapi sedap!) dengan door gift,ada telur kat dalam tuh.




ni plak gambar kek ngan pelamin(sila abaikan nonie)




ni lah kawan-kawan aku yang datang skali ngan aku masa majlis perkhawinan ni(dari kiri nonie,aku,mashimaro,cen,oya dan sha).



that's all from me!XOXO


Saturday, January 1, 2011

cat eye makeup

kenapa saya tak mengantok?kenapa saya x mengantok?kenapa???kenapa????dari tadi da dekat 1000 kali refresh facebook sebab bosan sangat (tipu la kau refresh 1000 kali).Tiba rasa rajin nak tulis blog lak.So,hari ini aku nak ajar korang cara-cara nak pakai eye liner ala-ala kucing gitu.

aku tau dah!korang mesti bayang cm ni kan?bukan la!mcm ni ok?



ok,aku takde la expert sangat.Tapi bleh la nak share skit-skit apa yang aku tau.Ok,
macam ni, mula-mula sediakan bahan-bahan(hahaha!aku nak masak ni kau tau x?).Ape yang korang perlukan ialan eyeliner samaada jenis pensil,liquid, atau gel


aku pakai yang jenis ni,yang ni jenis pensil.Kalau nak pakai yang jenis pensil,adalah penting pensil ni kena selalu tajam,so senang nak draw


yang ni plak jenis liquid.Bagus nih,sebab dia tak cepat comot kalau pakai,and lastly,yang ni jenis gel


ok,so ni mata



Bila korang bukak mata,korang akan nampak line yang cam aku tunjuk kat arrow ni.Amik dari hujung anak mata ang tarik ke hujung kat arrow ni.Macam ni yek,



nak pakai eyeliner ni kena apply math jugak(aku tak main-main ni ok?), korang kena aplikasi scalene



next,buat macam ni plak



kemudian,fill in the blank jek



Lastly,settlekan yang selebihnya



TADAAA!!!da siap!!!!aku pon da mengantok.selamat mencuba ok?